Alege domain-ul perfect pentru site-ul tău

Zece sfaturi pentru a găsi domeniul ideal pentru start-up-ul tău.

Una dintre primele întrebări de marketing pe care și-o pune orice antreprenor atunci când dorește să înceapă cu start-up-ul său este dacă există un domain potrivit pentru ideea sa de afaceri. Alegerea corectă a domeniului poate fi esențială pentru succesul sau eșecul unui proiect digital. Iată zece sfaturi pe care ar trebui să le cunoști și să le urmezi.

1. Păstrează-l scurt și simplu

Unul dintre cele mai importante sfaturi: KISS – Păstrează-l scurt și simplu. Din punct de vedere tehnic, un domeniu de nivel secundar poate avea până la 63 de caractere, iar domeniul complet până la 253 de caractere. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, domeniile scurte sunt mai bune. Acestea sunt mai ușor de reținut și nu trebuie să fie rostite literă cu literă. Este și mai bine dacă cuvintele din domeniu corespund cu ortografia standard. De exemplu, „g8jobs4u.com” este o joacă de cuvinte interesantă, dar nu este intuitivă. Nu toată lumea știe că „g” și „8” („eight”) înseamnă „great”. La fel se întâmplă și cu „4” și „u”, care sunt folosite uneori ca sinonime pentru „for” și „you”. Dacă este rostit greșit, adresele pot duce la pagini inexistente.

Pentru a testa cât de practic este un domeniu, trimite idei de domenii ca mesaje vocale prietenilor și cere-le să le returneze prin WhatsApp sau e-mail. Dacă domeniul revine corect, este probabil o alegere bună.

2. Înțelegere: Nume de fantezie vs. Sens

Un domeniu ar trebui să fie ușor de reținut. Domeniul ascd.de este scurt, dar probabil că va fi reținut doar dacă se cunoaște semnificația literelor: Amateur Schwimm Club Duisburg. În general, termenii care au un sens sunt mai ușor de reținut.

Un bun domeniu poate fi transmis fără a fi explicat sau scris. De exemplu, Kraftfahrzeuge-von-gestern.de ca domeniu pentru un site de mașini vechi este complicat. Pe de altă parte, Auto.de ca portal pentru căutarea mașinilor noi și second-hand este evident.

Există excepții la fiecare regulă: Numele de fantezie pot funcționa bine dacă există un buget de marketing adecvat sau un produs extrem de convingător. Cel mai faimos exemplu este google.com (Google este o variație a termenului „Googol”, un număr care este 10 la puterea 100).

3. Domenii alternative

Adesea, domeniul dorit cu .com sau .de este deja luat. Cu așa-numitul „domain-hacking” se pot găsi alternative excelente. În acest caz, domeniul de nivel superior devine o parte integrantă a termenului folosit, în loc să servească doar ca un sufix generic.

Un exemplu ar fi inter.net, înregistrat pe 23 noiembrie 1992. De atunci, au apărut multe alte domenii creative: Google folosește domeniul goo.gl (extensia de țară a Groenlandei), Youtube folosește youtu.be (extensia de țară a Belgiei), serviciul de scurtare a domeniilor Bitly folosește bit.ly (extensia de țară a Libiei) și compania de media sportivă ESPN folosește es.pn (extensia de țară a Insulelor Pitcairn). Alte exemple de domenii principale sunt last.fm, un serviciu de muzică online, și ma.de pentru un festival din Brooklyn.

4. Problema cu cratima

În Germania sau pentru domeniile .de, cratima este destul de comună. Internațional, cratima este rar folosită. Asta înseamnă că, în timp ce în Germania poate fi acceptabil să integrezi o cratimă în domeniu, internațional ar putea crea confuzie.

Proprietarii de domenii cu cratimă ar trebui să înregistreze și varianta fără cratimă. Același lucru este valabil și în caz contrar. Varianta mai puțin populară poate redirecționa traficul către domeniul principal.

5. Numere, semne diacritice și caractere speciale

Numerele sau combinațiile de numere în domeniu pot fi avantajoase, deoarece sunt mai ușor de reținut decât cuvintele sau combinațiile de cuvinte. De asemenea, numerele pot conține informații suplimentare – de exemplu, sufixul „24”, care indică disponibilitatea non-stop. 24 în URL-uri a apărut la începutul anilor 2000, deoarece multe domenii bune erau deja ocupate. Exemple notabile sunt autoscout24.de, immobilienscout24.de sau portalul de comparație check24.de. Pe de altă parte, numerele din domeniu pot crea confuzie (vezi Sfatul 1).

Cum stăm cu semnele diacritice și caracterele speciale? Aceste așa-numite IDN-uri (Nume de domeniu internaționalizate) sunt domenii care apar în principal în țările non-engleze. În Germania, acestea sunt domenii cu semne diacritice precum ä, ö, ü, etc. – de exemplu, bücher.de sau müllergroup.com. Cu toate acestea, IDN-urile pot deveni problematice, de exemplu, cu programe de e-mail mai vechi care nu folosesc setul de caractere TF-8.

bücher.de are, de asemenea, domeniul înregistrat fără caractere speciale. Cine introduce bücher.de în Google este redirecționat automat către buecher.de. Ortografia cu „ue” se regăsește și în adresele de e-mail ale comerciantului, de exemplu, la service@buecher.de.

6. Cuvinte cheie în domeniu

În multe cazuri, utilizatorii nu caută direct o anumită companie, ci cuvinte cheie tipice pentru un sector sau produse specifice. Pentru un start-up din sectorul solar, ar fi util să integrezi termeni precum „Solar”, „Instalație solară”, „Electricitate” sau „Energie” în domeniu.

Cel mai bine este să extragi termenii cei mai importanți care se potrivesc cu modelul de afaceri și care sunt frecvent căutați înainte de a alege domeniul. Dacă ești activ nu doar în regiunea DACH, ar trebui să iei în considerare diferențele regionale. Cel mai mare furnizor online de aparate auditive din Germania, audibene.de, a ales domeniul hear.com pentru expansiunea sa internațională. De asemenea, pentru că mulți nu sunt familiarizați cu termenul latin. A fost o alegere bună: Compania înființată în 2012 la Berlin este acum cel mai mare portal de consultanță pe tema surdității din lume: peste 15.000 de persoane se informează acolo în fiecare zi.

7. Care extensie este cea mai bună?

.com este rege – dar adesea este deja luat. La fel se întâmplă și cu extensia de țară specifică pieței țintă a unui start-up în combinație cu numele companiei: adică .de, .at etc. Există alternative bune care sunt potrivite în funcție de sector: în domeniul tehnologiei și IT-ului, de exemplu, extensiile de domeniu .io sau .tech sunt populare. .io este, de fapt, extensia de țară a teritoriului britanic din Oceanul Indian. Cu toate acestea, aceasta nu joacă un rol semnificativ ca atare. În schimb, programatorii asociază domeniul .io cu „Input/Output” sau „I/O”. Această extensie este folosită, de exemplu, pentru cel mai important marketplace NFT, opensea.io.

Companiile cu o legătură puternică cu inteligența artificială preferă extensia .ai. De fapt, este codul de țară pentru insula din Caraibe, Anguilla. Această extensie este folosită, de exemplu, de compania de IA, builder.ai.

Pentru aplicații online, extensia .app este potrivită. Este folosită, de exemplu, de supermarketul online picnic (picnic.app) și de serviciul de plată Block Inc. (anterior Square) pentru Cash App (cash.app).

Extensiile specifice pentru cumpărături sunt .shop și .store (emirates.store pentru pagina de cumpărături a companiei aeriene Emirates).

Majoritatea companiilor se vor concentra în continuare cu succes pe .com, urmate de extensiile de țară pentru piețele țintă specifice. Cu toate acestea, dacă dorești să te inspiri din alte extensii posibile, poți găsi aici o listă de TLD-uri: data.iana.org/TLD/tlds-alpha-by-domain.txt.

8. Domenii care pot fi înțelese greșit

Unele domenii pot duce la interpretări greșite – atât în limba maternă, cât și în limbi străine. Dacă lipsește cratima în locurile corecte, există riscul unei interpretări greșite. Exemple: Urinsekt.de vs. ur-insekt.de sau grabbepflanzung.de vs. grab-bepflanzung.de.

Diferențele culturale ar trebui, de asemenea, luate în considerare atunci când alegi un nume. Acest lucru este valabil atât pentru alegerea domeniului, cât și pentru numele produselor: de exemplu, Honda „Fit” a trebuit redenumită pentru Europa, deoarece „Fitta” înseamnă organ genital feminin în unele țări scandinave. Acolo (și în toată Europa), populara mașină mică se numește acum „Jazz”. Pentru a evita astfel de capcane, este recomandat să consulți lista așa-numiților „Falsi Amici”. Aici vei găsi cuvinte germane care au un sens complet diferit în engleză. Un exemplu clasic este „Handy”. De asemenea, este extrem de util să verifici cu un vorbitor nativ.

9. Verifică încălcările drepturilor de marcă

Atunci când alegi un domeniu, ar trebui să fii atent la posibilele încălcări ale drepturilor de autor și de marcă: domeniul dorit nu ar trebui să existe deja și nu ar trebui să conțină nume și termeni protejați de drepturile de marcă. Marile mărci și corporații acționează ferm împotriva acestor încălcări, indiferent dacă sunt intenționate sau nu.

Cu toate acestea, chiar și în ceea ce privește concurența, propriul tău domeniu nu ar trebui să fie prea asemănător cu un domeniu concurent. O distincție insuficientă poate duce potențialii clienți pe site-ul concurenței atunci când caută online. O cercetare temeinică este esențială pentru a evita complicații ulterioare. Pentru Germania, de exemplu, instrumentul de cercetare al DPMA poate fi util.

10. Inspiră-te din IA/ChatGPT

Ajutorul unei IA poate aduce inspirație suplimentară. Spre deosebire de o căutare tradițională de domeniu, care verifică doar dacă un anumit domeniu este disponibil, căutarea inteligentă sugerează diferite domenii care se potrivesc proiectului. Trebuie doar să descrii proiectul cu câteva cuvinte cheie. De exemplu, dacă introduci „domeniu scurt pentru un start-up în domeniul inteligenței artificiale și al roboților de îngrijire”, căutarea IA poate sugera domenii precum: aibotcare.com, robocareai.com, caretechai.com sau robboticnurture.ai. O căutare IA bazată pe tehnologia ChatGPT este oferită în prezent exclusiv de united-domains în Germania. Merită să încerci.

Descarcă GHIDUL CHAT GPT AICI

Concluzie: Uneste-ți forțele și începe!

Căutarea domeniului optim este una dintre cele mai importante sarcini în timpul înființării unei companii și poate fi foarte distractivă. Cel mai bine este să te întâlnești seara cu echipa de fondatori, să bei ceva bun și să lași creativitatea să curgă. Domeniile alternative oferă, de asemenea, oportunități excelente alături de .com și .de. Testează cele mai bune sugestii cu sfaturile menționate mai sus și vezi cum reacționează prietenii și cunoscuții. Cu siguranță vei găsi un domeniu care se potrivește perfect cu marca și compania ta.

SERVICII DE SCALARE AFACERE

Nu te opri aici

Mai mult de explorat

Kit de pornire în marketing pentru antreprenori

Așa DA și Așa NU esențiale: Cum să reușești primii pași în marketing. Ideea de afaceri este bine gândită, piața, clienții și concurenții sunt analizați, iar oferta de produse și servicii este clar definită. Deci, gata de start! Pe lângă ofertă și structura de preț, comunicarea cu clienții (actuali și potențiali) este o componentă esențială.

CITESTE »

De ce aveți nevoie de un logo perfect pentru marca dvs.

Ce face un logo reușit și cum poate o firmă nouă sau un start-up să obțină un logo perfect potrivit. Toată lumea le cunoaște. Toată lumea le-a văzut cel puțin o dată și se confruntă cu ele în fiecare zi. Fie în supermarket, fie acasă sau la o comandă online. Nicio companie de succes nu

CITESTE »

Cu Emoții către Succes

Șapte sfaturi despre cum poți convinge clienții și candidații cu Branding Emoțional. În Branding-ul Emoțional, sentimentele sunt esențiale. Pentru ca mesajele publicitare să rămână în memorie, acestea trebuie să lase o impresie durabilă. Acest lucru se realizează în special prin utilizarea emoțiilor. Cum funcționează Branding-ul Emoțional? Branding-ul Emoțional se referă la o strategie de marketing

CITESTE »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter

Newsletter

Primește informații valoroase direct prin e-mail.

*